Cuti bermula,..melangkahlah menuju kebaikan!  

Posted by mohammah hudzaifah nordin

بسم الله الرحمن الرحيم

End semester break menjelang tiba, dan ada 5 minggu untuk diisi, yang penting saya berdoa mudah-mudahan akan berlaku peningkatan diri dalam banyak aspek,..

InsyaAllah gunakan peluang sebaiknya,...

Raya-1

Tiba di rumah: 26/4/2008 3.30pm

Susunlah kehidupanmu...


Read more...

Cuti bermula,..melangkahlah menuju kebaikan!  

Posted by mohammah hudzaifah nordin

بسم الله الحرمن الرحيم

End semester break menjelang tiba, dan ada 5 minggu untuk diisi, yang penting saya berdoa mudah-mudahan akan berlaku peningkatan diri dalam banyak aspek,..

InsyaAllah gunakan peluang sebaiknya,...

Raya-1

Tiba di rumah: 26/4/2008 3.30pm

Raya-55

Menghayati keamanan kampung halaman,...

Raya-47

Raya-10

Berkenalan semula dengan semua

Doakan saya teman-teman,...


Read more...

Ya Allah, turunkanlah ketenangan dan keampunan...  

Posted by mohammah hudzaifah nordin

Raya-52

Ya Allah, Ar-Rahman, Ar-Rahim,

Sesungguhnya aku insan lemah,

dan selalu berbuat dosa,

Meskipun hatiku cuba berbisik menghalang,

namun aku bagai tidak mampu berbuat apa-apa,

Sekadar pasrah kepada tundukan dunia dan isinya...


Read more...

Sunyi  

Posted by mohammah hudzaifah nordin

Menyelami Senja yang Indah

"I'd trade your problems for mine, if that would put a smile on your face..." - Jamil


Read more...

Berjalan, Melihat dan Mentafsir...  

Posted by mohammah hudzaifah nordin

بسم الله الرحمن الرحيم

إن فى خلق السماوات والأرض و اختلاف الليل و النهار والفلك التى تجرى فى البحر بما ينفع الناس وما أنزل الله من السمآء من مآء فأحيا به الأرض بعد موتها وبث فيها من كل دآبة وتصريف الرياح والسحاب المسخر بين السمآء والأرض لأيات لقوم يعقلون

(al-Baqarah: 164)

Cahaya menerangi Alam

Behold! In the creation of the heavens and the earth;...

Senja di RaksulBarr

...in the alteration of the night and the day;...

Kapal Terumbang Ambing

...in the sailing ships through the ocean for the profit of mankind;...

Pantai RaksulBarr

...in the rain which Allah sends down from the skies,...

Keldai Taat

...and the life which He gives therewith to an earth that is dead;...

zoo

...in the beast of all kinds that He scatters through the earth;...

Masjid Muhammad Abu Bakar

...in the change of the winds, and the clouds which they trail like their slaves between the sky and the earth - (here) indeed are Signs for a people that are wise.

صدق الله العظيم


Read more...

 

Posted by mohammah hudzaifah nordin

بسم الله الرحمن الرحيم

Quran Penenang Jiwa

فإن تنازعتم في شيء فردوه إلي الله و الرسول

"Jika kamu berselisih mengenai sesuatu persoalan, maka kembalikanlah persoalan itu kepada Allah dan RasulNya" - (an-Nisa' : 59)


Read more...

Hitam dan Putih  

Posted by mohammah hudzaifah nordin

بسم الله الرحمن الرحيم

Sewaktu menetap di 'Bait Hidden Leaf Rookies', rumah dihuni oleh 3 pemuda hebat, Faisal, Azrul dan Ikram, berlaku sedikit kesedihan kerana pakaian yang kami jemur di luar dicuri.

Dipercayai pencuri tersebut melakukan aktiviti sewaktu malam kerana apabila kami bangun subuh dan ingin bersiap-siap ke kelas, baju yang dijemur hilang! Akibatnya, kami tidak ke kelas hari tersebut (mungkin alasan semata-mata) dan lebih teruk ada yang terpaksa menggunakan pakaian yang sama sepanjang peninggalan kami di sana. Alhamdulillah cuaca sejuk.

Sejarah Hitam

Tempat jemuran, petang penuh, pagi esok tinggal sikit je...


Read more...

Jemputan Ceramah Khas Palestin  

Posted by mohammah hudzaifah nordin

DATANG BERAMAI-RAMAI


Read more...

King Faruk, Istana, dan Taman Muntazahnya  

Posted by mohammah hudzaifah nordin

بسم الله الرحمن الرحيم

King Faruk ialah kesultanan terakhir di Mesir sebelum dijatuhkan dan diwujudkan pemerintahan berpresiden di sana. Ketika keadaan kritikal, beliau lari melalui terowong rahsia di istananya yang terus menuju pantai di mana bot peribadi membawanya ke europe (xpasti rasanya France).

Melihat pada istananya yang mempunyai 365 bilik (tiap hari satu bilk ke?) dan tamannya yang cantik, tentu kita faham kekayaan yang dimilikinya dulu.

Istana King Faruk

Lawa istana ni...


Read more...

Musyrif kami  

Posted by mohammah hudzaifah nordin

بسم الله الحمن الرحيم

Post kali ini adalah khas untuk pemandu pelancong kami yang tabah dan sabar menemani kami ke tempat menarik di Mesir.

Beliau berkorban masa dan kelas tuisyennya untuk kami. Tidak lupa katilnya yang selesa untuk kami (dia terpaksa tidur atas lantai). Juga laptopnya yang berinternet.

Beliau menjadi jurubahasa kami.

Yang paling penting, beliau sanggup membawa kami ke tempat menarik walaupun terdapat masalah yang tak dapat dielakkan pada hari tersebut.

Faisal Hensem 2

Faisal (kabur sikit lens xde IS)


Read more...

Negara Darurat  

Posted by mohammah hudzaifah nordin

بسم الله الرحمن الرحيم

Mesir merupakan negara darurat. Polis ada di mana-mana. Tidak dibenarkan mengambil gambar polis. Katanya ada pelajar Malaysia yang pernah ditangkap kerana mengambil gambar polis

Tapi ambil juga curi-curi. Sebab tu orang kata, lagi ada undang-undang, lagi nak langgar.

Polis Dilarang Ambik

Penjaga Piramid


Read more...

Firaun Laknatullah & keturunannya?  

Posted by mohammah hudzaifah nordin

بسم الله الرحمن الرحيم

Tak pernah lagi dalam hidup saya ada berasa takut untuk membeli. Jika anda berada di Mesir, mungkin akan hadapi benda yang sama. Penjual yang penuh tipu daya. Saat saya tiba ke kedai, saya dapat merasakan aura penipuan yang bergelora di sekeliling penjual tersebut. Bayangkan harga dinaikkan 2,3 kali ganda. Ini tidak adil dan kelakuan kejam terhadap saudara sesama Muslim.

Itulah yang dilakukan Firaun terhadap Bani Israel ketika zaman Nabi Musa AS. Allah menyusun beliau untuk terselamat dari kekejaman Firaun Laknatullah.

Museum Firaun

Museum Firaun Ramses


Read more...

EGYPT; Kisah Suka Duka #1  

Posted by mohammah hudzaifah nordin

بسم الله الرحمن الحيم

Alhamdulillah, syukur pada Allah SWT kerana memberikan peluang untuk merasai pengalaman bermusafir di Mesir, sebuah negara yang terkenal dengan 3 kisah dalam sejarah tamadun manusia; Firaun & Nabi Musa AS, Alexander the Great dan Salahuddin Al Ayyubi. Tidak lupa julukan yang diberi sebagai Bumi Anbiya'.

Egypt Air

Egypt Air, Mendekati Cairo International Airport


Read more...